KOWA – a látvány maximuma!
A Kowa Company által kínált távcsövek és optikák a világ élvonalát jelentik. A fluorit lencsetagok által biztosított színhibáktól mentes, éles, színhű képet adó spektívek és távcsövek irányadó fejlesztője.
 
Strapabíró és értékálló
Egy-egy Kowa spektív megbecsült munka-, vagy hobbieszköze a rajongóknak. Néha fellelhető egy-két régebbi példány árverési oldalakon, ahol igen figyelemre méltó összegekért kelnek el a többéves, évtizedes Kowa / Prominar távcsövek, spektívek.
 
A spektívek, távcsövek a Kowa konszernen belül
A Kowa cégcsoport szerteágazó tevékenységei között, az optikai eszközök tervezése, gyártása egy kisebb, de nagyon fontos szelet. Az orvosi optikai eszközök (Kowa Optimed) és a biztonságtechnikai kamerákhoz gyártott objektívek (CCTV rendszerek, avagy ipari kamerák), valamint gyártásautomatizálási gépekhez szállított precíziós, műszaki optikák (Machine Vision & Factory Automation) a saját területükön éppolyan kitűnő hírnévnek örvendenek, mint a Kowa spektívek és távcsövek az ornitológusok, sportlövők, vadászok és turisták körében.
Az alábbiakban a Kowa összetett történelmének néhány, a tácsövek, spektívek szempontjából is fontosabb állomását soroljuk fel:


1894 Megalakul Nagoya, Naka-ku városrészében a „Hattori Kanesaburo Nagykereskedelmi Üzletház" cég, a Kowa elődje, amely minőségi pamutruhákat árusít, nagy tételben.
1912 Többszöri felvásárlások és átalakulások folyamán, 1939-ben egy cégszétválás során megalakul a „Kaneka Hattori & Co.,Ltd", mely közvetlen elődje a jelenlegi Kowa Company Ltd. optikai gyártócégnek.
1946  Függetlenedik a cégtől a Kōwa Kōki Seisakusho (興和光器製作所, Kowa Optikai Művek), mely egy rövid ideig szemüvegeket gyárt.
1948  április 20-án bejegyzik a latin betűkkel írt, „PROMINAR" márkanevet.
1952 Ekkor készülnek először „PROMINAR" néven céltávcsövek sportlövészeknek.
Megjelennek az első spektívek, Kowa név alatt, a TS-1 és a TS-2. A TS-1 gyártása egészen 1964-ig folytatódik. Ezekre a típusokra felfigyelnek a hivatásos madarászok is, és évek alatt az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kowa spektívek világszerte etalonná válnak az ornitológusok körében.
1954 Az akkor még „Kowa Shinyaku Co., Ltd." belekezd a jövedelmező fényképezőgépgyártásba, az első, 6x6-os, középformátumú Kalloflex típussal, melyet újabb középformátumú, illetve 35 milliméteres kisfilmesek követnek.

1960

1960-tól 1974-ig a cég a mai napig használt „Kowa Company Ltd." név alatt gyártja különböző csatlakozású (bajonettes) objektívjeit, valamint fényképezőgépeit, köztük a Kowa Super 66-ot, mely kedvező ára és kiváló minősége miatt a „szegény ember Hasselbladja" néven válik híressé és kelendővé.
Megjelenenik a TS-3 spektív, amelynek fókuszáló rendszerében az élességet az okulár prizmájának forgatásával lehet állítani.
1963 Már kapható a TS-4, mely 50 mm-es frontlencsével kisebb, kompaktabb, mint a TS-1.
1964 Hivatalosan is elismerik a Kowa kiválóságát, hiszen 1964-ben, a Tokiói Olimpiai Játékokon a sportbírók Kowa TS-1 spektívet használnak a döntésekehez, értékelésekhez.
1971 A TS-6 megjelenése. A Kowa ebben a típusban jelenteti meg új fejlesztését, a belső élességállítást. Ebben a 60 mm-es frontlencséjű spektívben az élességállító lencse közvetlenül a frontlencse mögött foglal helyet. A TS-6 nagyobb tárgylencséje ellenére könyebb és kompaktabb, mint a korábbi TS-4 modell.
  A TS-7 volt az egyetlen Kowa spektív, melyben Dach prizmát alkalmaztak. Ezt a típust elsősorban Észak Amerika és Európa számára fejlesztették és ott is árusították.
1979 Megjelenik a nagyon rövid kivitelű TS-8, amelynek teljes hossza mindössze 208 mm volt. A rajongói szlengben TS-M néven is emlegették, a „Mini-Spo" becenévből fakadóan, mely a méretére való hivatkozással alakult ki a „mini-spotting scope" (kicsi spektív) kifejezésből.
1984 Megjelenik a klasszikusok utolsó databja, a TS-9, melynek érdekessége a forgó frontlencsés élességállítás volt. Ez jellegzetessé és könnyen felimerhetővé tette a spektívet, a tubust teljesen körülölelő, abból kiemelkedő  éleségállító gyűrűje miatt.
1984

Már világszerte kaphatók a méltán híres, kitűnő minőségű spektívek, amikor megjelenik a Kowa új generációja, a TSN (TeleScope New - Új Távcső).
Ennek első képviselői a TSN-1 és TSN-2. Az új generáció életre hívásának motivációja, a „Készítsük el a világ legjobb képét adó spektívet!" gondolat volt. A TSN képviselőibe beépítették mindazt a tudást, amit a több évtizedes kutató- és fejlesztőmunka létrehozott. Így készült el a TSN-1 és TSN-2, melyek fontlencséje nagyobb átmérőjű volt az elődök 50 és 60 milliméterénél.
A TSN nevet csak a 82 mm-es frontlencsével rendelkező modellek kapták meg, később pedig az újabb generációs típusok, 66 mm-es lencsével.

 

Kowa spektív katalóguslap a 80-as évekből

1986 Megjelennek az első, tisztán fluorit lencsét használó típusok, a TSN-3 és a TSN-4. A Kowa tehát elérte a kitűzött célját ezzel, hiszen megalkotta a „Világ legjobb képét adó" spektívjeit. A TSN-3 és 4 volt az első spektív, amelynek tubusára a PROMINAR márkanevet nyomtatták, amelyet korábban csak a kiemelkedő jellemzőjű típusvariánsoknál használtak.
1987
Két alapmodell sorozat is megjelenik, a TS-601 és a TS-602. Jó minőség és strapabíró kialakítás jellemzi, a kedvezően árazott, a világ megfigyelő piacára szánt típusokat.
1996 A TSN-820 megjelenése sokak számára hozta el a megfizethető árú, nagyteljesítményű spektívek korát. A 82 mm-es frontlencse nagyban növelte a fényerőt, mígy a vázkialakítás fejlett összetevői csökkentették a súlyt. Ez a típus már teljes egészében vízálló volt.
1998 Kisméretű, könnyű spektívvel jelentkezik a Kowa, a TS-500 típussal.
2000 Az ebben az évben útjára bocsátott TSN-600 PROMINAR sorozat megtermtette az egyensúlyt a kompakt kivitel és a kiváló optikai teljesítmény között.
2001 Rendkívüli fényátreesztés, világos és éles kép jellemezték a TSN-820M távcsövet mely gyorsan a vadászok, madarászok és sportlövők  kedvencévé vált.
2003 Pénztárca kímélő, jó minőségű, 60 mm frontlencséjű típust hozott ez az év, a TSN-600 sorozat képében.
A szintén ekkor bejelentett TD-1, óriási lökést adott a kibontakozóban lévő digiszkópiának. A kitűnő távcsővel egybeépített digitális fényképezőgép eddig egy teljesen ismeretlen eszköz volt a piacon, amivel gyorsan megbarátkoztak a nagytávolságú megfigyelés szerelmesei.
 
2006

Több, mint 60 fejlesztése összpontosul az extra nagy fontlencséjű, fluorit lencsetagos spektívsorozatban, mely a Kowa zászlóshajója, a TSN-880. Olyan újdonságokat hozott, mint a bajonettzár, a kettős élességállító mechanizmus, egy igazán felhasználóbarát tokozással. A látvány maradandó élményt nyújt ezzel a spektívvel.
A 60 mm-es spektívek kompaktságát adó TSN-770 XD-lencsetagos sorozat a 80 mm-es frontlencsés távcsövek teljesítményét nyújtja.

2013
A Kowa spektívek 60. születésnapjára egy, a TSN-880 sorozathoz méltó okulárral, a TE-11WZ, XD-lencsés kivitellel lepi meg a rajongókat, világszerte.
2014

A fényképezés szerelmeseinek nagy örömére, a Kowa bejelenti, hogy háromféle, fix gyújtótávolságú, széles látószögű, fényerős, XD lencsetagos objektívvel jelenik meg, micro 4/3 szenzoros, MILC gépekhez.

Megjelenik a BD 56XD keresőtávcső sorozat, mely hatalmas, 56 mm-es frontlencsét kínál és XD lencsetagokat tartalmaz.