A misztikus ásvány, a fluorit, hevítés, vagy UV-fény hatására, a szentjánosbogáréhoz hasonló fényt bocsát ki. Kémiai összetételét tekintve fluor (F), kalcium (Ca), valamint egy stabil halogenid (CaF2) alkotja. A természetes fluorit elenyésző mennyiségben ritka földi elemeket is tartalmaz, amelyek zöldes, lilás elszíneződést okoznak és UV-besugárzás hatására fluoreszcens fény kibocsátását eredményezik.

A fluoritot, az objektíveknél, mesterséges monokristályként alkalmazzák. Tehát nem tartalmaz semmilyen szennyező anyagot, így hevítés, vagy UV-fény hatására fluoreszcens fényt sem bocsát ki, azonban homogén és tiszta összetétele miatt kiváló lencse-alapanyag. A mesterséges fluorit kémiailag stabil és egyszerű viszonylag nagy és nagyon jó minőségű lencsét előállítani belőle.
Azonban monokristályos jellegénél fogva oktaéder formájú, és így hajlamos a csorbulásra, továbbá a fluorit felülete könnyen meg is sérülhet. Ezek miatt a kristály lencsévé csiszolásakor és polírozásakor nagyon óvatosan kell eljárni. Felmerülhet hát a kérdés, vajon mégis miért érdemes fluoritot alkalmazni optikai elemként, ha ennyire nagy gondosságot és odafigyelést igényel a megmunkálása?

A távcsövek által mutatott kép minőségét leginkább rontó jelenség, az egyenetlen színtörés miatt kialakuló, kontúrok mentén jelentkező elszíneződés, a kromatikus aberráció (CA). E fénytörés mértéke a hullámhossz függvényében változik. A különböző frekvenciájú (színű) fények, különböző mértékű fénytörését színszóródásnak hívjuk. A lencse fókusztávolsága kismértékben befolyásolja a kontúrok mentén megjelenő elszíneződés színét (vörös, vagy bíbor). Normál esetben a kettő, vagy többféle anyagú üvegek felhasználása különböző szóródást eredményeznek, melyek egymást kompenzálva csökkentik a kromatikus aberrációt. Ám a jelenség a legjobb minőségű üvegek alkalmazásával sem szűntethető meg teljesen. A színszóródás megszüntetésének egyetlen kulcsa, a fluorit. A fluorit egyedülálló tulajdonsága a nagyon alacsony színszórás, amely semmilyen más, az optikai iparban felhasznált üvegnél nem tapasztalható. A fluorit ezen jellegzetessége segíti a tervezőket a színszóródás szinte teljes eltüntetésében az optikai rendszerekben.
A kromatikus  aberráció kiküszöbölése látványosan megnöveli a felbontást és a kontrasztot. Ennek eredményeképpen, a vadon élő madarak szárnyainak finom színárnyalatai és formái sötét tónusok esetén is alig változnak meg ellenfényes megvilágításnál. A fénylő csillagcsoportok, a Hold, vagy más égitestek megfigyelése a sötét égbolton, részletdús, éles, felnagyított képet eredményez. A fluorit lencsetagok alkalmazása olyan, új megfigyelési utakra vihetnek el minket, amelyek azelőtt nem voltak járhatóak.


A fluorit felhasználása jelentős mértékben bonyolultabb, mint a hagyományos üveg alkalmazása, ezért sokkal fejlettebb megmunkálást kíván. A Kowa hozzáteszi azt az extra gondoskodást, időt és technológiát, amivel valóban értékes fluorit lencsék állíthatók elő.
A Kowa rengeteg időt és odafigyelést áldoz arra, hogy a lehető legjobb képminőséget biztosító távcsöveket adhasson vásárlóinak. 
   
XD lencsetag (Extra Low Dispersion): extra alacsony színszórású optikai üveg. Rövidítik még ED-, HD-, SD-, UD-, vagy LD-lencsetagként is. Anyaguk alternatív üvegösszetevőktől a fluoritkristályig terjed. A „fluorit" szót szokták használni még, fluoritot tartalmazó üvegekre is (fluoritüveg). Az XD lencsetagok fluoritüvegből készülnek.


A Kowa a „fluorit" megjelölést kizárólag a tiszta fluorit kristálynál használja.
   

Fluorit kristály lencsetagot felhasználó Kowa termékek:

 

Spektívek
TSN-883 és TSN 884

 

 Objektívek
TP556